Proces
De bedrijven die zijn aangesloten bij de VVS gebruiken geavanceerde procestechnologie waarmee ze dierlijke bijproducten tot hoogwaardige ingrediënten en grondstoffen verwerken.
Na ontvangst controleren de bedrijven de bijproducten. Vervolgens worden deze verkleind en verhit. Dat gebeurt volgens de wettelijke regels die daarvoor gelden. Na het verhitten volgt de processtap van decanteren en persen en wordt de massa gescheiden in vet, eiwit en water. De eiwitten worden vervolgens gedroogd, gemalen en verpakt. De vetten worden voordat deze worden verpakt, gefilterd en eventueel geraffineerd tot een geur- en kleurloos vet.
De productie van dierlijk vet en dierlijk eiwit is hieronder weergegeven in een vereenvoudigd processchema.
Waarom zijn dierlijke vetten zo veilig?
Dierlijke vetten die bestemd zijn voor gebruik in de voedselketen worden uitsluitend geproduceerd uit de dierlijke bijproducten van veterinair goedkeurde dieren, die vóór de slacht geschikt bevonden zijn voor humane consumptie. Dit betekent dat de grondstoffen voor deze vetten, net zoals het vlees dat wij consumeren, vallen onder het Rijksmonitoringsprogramma voor de vleessector. Hierdoor zijn dierlijke vetten vrij van dioxines en pcb’s.
Meer vragen en antwoorden