Proces
Hoe worden dierlijke bijproducten verwerkt?
De bedrijven die zijn aangesloten bij de VVS gebruiken geavanceerde procestechnologie waarmee ze dierlijke bijproducten tot hoogwaardige ingrediënten en grondstoffen verwerken.
Na ontvangst controleren de bedrijven de bijproducten. Vervolgens worden deze verkleind en verhit. Dat gebeurt volgens de wettelijke regels die daarvoor gelden. Na het verhitten volgt de processtap van decanteren en persen en wordt de massa gescheiden in vet, eiwit en water. De eiwitten worden vervolgens gedroogd, gemalen en verpakt. De vetten worden voordat deze worden verpakt, gefilterd en eventueel geraffineerd tot een geur- en kleurloos vet.
De productie van dierlijk vet en dierlijk eiwit is hieronder weergegeven in een vereenvoudigd processchema.
Waarom is dierlijk vet zo geschikt voor schoonmaakmiddelen?
In schoonmaakmiddelen worden vetderivaten (afgeleide producten van gesmolten vet) toegevoegd om het reinigen van harde oppervlakken mogelijk te maken. Daar zijn de meer verzadigde vetzuren die in dierlijke vetten voorkomen zeer geschikt voor. Ook in luchtverfrisser, plastic, verf, anti-vriesmiddelen, lijm en inkt zijn bestanddelen van dierlijk vet terug te vinden.
Worden verwerkte dierlijke eiwitten gebruikt als meststoffen?
Dat wordt zeker gedaan. Het hoge stikstofgehalte en de hoge totale organische stof maakt deze producten geschikt als nutriëntenbron voor de plant en zorgt er tevens voor dat meer organische stof aan de bodem kan worden toegevoegd. Van bijvoorbeeld de keratinerijke eiwitten, die te vinden zijn in verenmeel en haarmeel, is aangetoond dat ze kunnen helpen bij het verbeteren van de bodemweerbaarheid.