Duurzaam
Lage ecologische impact
Onze producten leveren een bijdrage aan de bescherming van onze planeet omdat ze een duurzaam alternatief zijn voor fossiele grondstoffen. Dierlijke bijproducten zijn afkomstig van runderen, varkens, kippen en vissen. Bij de ambachtelijke slager wordt elk deel van het dier dankbaar gebruikt. Alles wat eetbaar is wordt ook daadwerkelijk gegeten. Omdat de hedendaagse westerse consument ervoor kiest om bepaalde delen van het dier niet meer te eten, is dat aandeel bijproducten veel groter geworden. Zolang er vlees en vis gegeten wordt, is het gebruik van dierlijke eiwitten en vetten daarmee van nature duurzaam.
CO2-afdruk dierlijke bijproducten
Bron: Sustainability Charter EFPRA
Het vervangen van niet-duurzame plantaardige eiwitten in diervoeders door verwerkte dierlijke eiwitten uit bijproducten, levert een bijdrage aan het terugdringen van de ontbossing van het tropisch regenwoud. Daarmee voorkomen we ook dat lokale gemeenschappen, kleine boeren en inheemse populaties hun leefgebied verliezen.
Het goed verteerbare fosforgehalte van verwerkte dierlijke eiwitten uit bijproducten vermindert de vraag naar anorganische fosfor, een steeds schaarser wordende natuurlijke grondstof.
Dierlijke eiwitten en vetten uit bijproducten hebben een veel lagere CO2-uitstoot dan niet-duurzame plantaardige alternatieven en fossiele brandstoffen. Door deze te vervangen verlagen we de uitstoot van broeikasgassen met meer dan 80%. Ook dragen we bij aan een circulaire economie.
Duurzame bedrijfsvoering
De leden van de VVS hebben van oudsher een sterke focus op de energie-efficiëntie van hun productieprocessen. Inzet van restwarmte, hergebruik van water en energie, en gebruik van niet fossiele brandstoffen zijn belangrijke keuzes binnen de operationele bedrijfsvoering. De betreffende productielocaties van de VVS-leden zijn gecertificeerd volgens de internationale standaard voor duurzaamheid en CO2-reductie (ISCC). Daarnaast bezitten veel locaties voor hun milieumanagement het ISO 14.001 certificaat en/of voor energiemanagement het ISO 50.001 certificaat.
Past verwerkt dierlijk eiwit in een circulair economie?
Het is heel circulair om de bijproducten die ontstaan bij het eten van vlees te gebruiken in de productie van vlees en eieren. Deze bevatten immers waardevolle eiwitten met een hoog gehalte aan essentiële nutriënten. Denk daarbij aan goed verteerbare essentiële aminozuren en goed benutbaar fosfor. In tegenstelling tot plantaardig materiaal, bevatten dierlijke eiwitten geen anti-nutritionele factoren, waardoor de verteerbaarheid en de benutbaarheid van de nutriënten in de dierlijke producten hoog blijft.
Waarom zijn dierlijke vetten veilig?
Dierlijke vetten die bestemd zijn voor gebruik in de voedselketen worden uitsluitend geproduceerd uit de dierlijke bijproducten van veterinair goedkeurde dieren, die vóór de slacht geschikt bevonden zijn voor humane consumptie. Dit betekent dat de grondstoffen voor deze vetten, net zoals het vlees dat wij consumeren, vallen onder het Rijksmonitoringsprogramma voor de vleessector. Hierdoor zijn dierlijke vetten vrij van dioxines en pcb’s.