Grondstoffen
Dierlijke bijproducten zijn bijproducten van de vleesproductie. In de Europese verordening waarin de hygiënevoorschriften voor producten van dierlijke oorsprong zijn vastgelegd, is vastgesteld wat direct geschikt is voor consumptie en wat bijproducten zijn waar de VVS-leden ingrediënten uit produceren voor uiteenlopende toepassingen.
Verhouding per diersoort
In onderstaand schema is per diersoort weergegeven welk deel direct is bestemd voor vleesconsumptie en wat verder wordt verwerkt tot waardevolle ingrediënten.
Veelzijdig
Op basis van de Europese wetgeving is vastgelegd welke soorten dierlijke bijproducten voor welke toepassingen (food, feed, pharma, enz.) wel of niet mogen worden gebruikt. De bijproducten zijn ingedeeld in vier categorieën. De leden van de VVS maken hun producten uitsluitend uit vleesbijproducten afkomstig van dieren die voor het slachten zijn goedgekeurd voor humane consumptie.
Voedingsmiddelen
Hoge kwaliteit vetten en eiwitten worden bijvoorbeeld gebruikt als ingrediënt in de voedingsmiddelenindustrie. Met behulp van gespecialiseerde processen worden bepaalde producten toegepast in farmaceutische materialen en gezondheidssupplementen.
Categorie 3
Bijproducten van voor menselijke consumptie goedgekeurde dieren. Van categorie 3 bijproducten worden producten gemaakt die bestemd zijn voor diervoeding, chemie, meststoffen en biobrandstoffen.
Categorie 1 en 2
De leden van de VVS verwerken geen dierlijke bijproducten uit categorie 1 of 2. Dit gebeurt door andere bedrijven, die geen lid zijn van de VVS.
Wat is dierlijk vet?
In principe is dat alle vet en olie van dierlijke herkomst. Daaronder vallen bijvoorbeeld boter, visolie, varkensvet, rundvet en pluimveeolie.