Duurzaam
Lage ecologische impact
Onze producten leveren een bijdrage aan de bescherming van onze planeet omdat ze een duurzaam alternatief zijn voor fossiele grondstoffen. Dierlijke bijproducten zijn afkomstig van runderen, varkens, kippen en vissen. Bij de ambachtelijke slager wordt elk deel van het dier dankbaar gebruikt. Alles wat eetbaar is wordt ook daadwerkelijk gegeten. Omdat de hedendaagse westerse consument ervoor kiest om bepaalde delen van het dier niet meer te eten, is dat aandeel bijproducten veel groter geworden. Zolang er vlees en vis gegeten wordt, is het gebruik van dierlijke eiwitten en vetten daarmee van nature duurzaam.
CO2-afdruk dierlijke bijproducten
Bron: Sustainability Charter EFPRA
De VVS-leden werken 24/7 aan het optimaal tot waarde brengen van bestaande dierlijke bijproducten voor tal van productgroepen en helpen daarmee feitelijk ook mee aan het voorkomen van ontbossing. Hoe zit dat?
Hoe meer ingrediënten effectief worden gebruikt en nog goed benut, des te duurzamer het is. De VVS-leden verlagen zo de footprint per product en brengen circulariteit dagelijks in de praktijk. De bedrijven voorkomen niet alleen voedselverspilling hier in Nederland. Ze voorkomen daarmee ook, dat grondstoffen van elders (moeten) worden gehaald, bijvoorbeeld uit gebieden waar ontbossing plaatsvindt. De VVS-leden dragen dus direct en indirect bij aan het voorkomen van ontbossing.
Het goed verteerbare fosforgehalte van verwerkte dierlijke eiwitten uit bijproducten vermindert de vraag naar anorganische fosfor, een steeds schaarser wordende natuurlijke grondstof.
Dierlijke eiwitten en vetten uit bijproducten hebben een veel lagere CO2-uitstoot dan niet-duurzame plantaardige alternatieven en fossiele brandstoffen. Door deze te vervangen verlagen we de uitstoot van broeikasgassen met meer dan 80%. Ook dragen we bij aan een circulaire economie.
Duurzame bedrijfsvoering
De leden van de VVS hebben van oudsher een sterke focus op de energie-efficiëntie van hun productieprocessen. Inzet van restwarmte, hergebruik van water en energie, en gebruik van niet fossiele brandstoffen zijn belangrijke keuzes binnen de operationele bedrijfsvoering. De betreffende productielocaties van de VVS-leden zijn gecertificeerd volgens de internationale standaard voor duurzaamheid en CO2-reductie (ISCC). Daarnaast bezitten veel locaties voor hun milieumanagement het ISO 14.001 certificaat en/of voor energiemanagement het ISO 50.001 certificaat.
Waarom zijn dierlijke vetten duurzaam?
Dierlijke vetten worden geproduceerd uit bijproducten van de vleesproductie. Dit betekent dat dierlijke vetten altijd een lage ecologische voetafdruk zullen hebben. Bij een economische allocatie – die momenteel gangbaar is in met name diervoedersector – wordt ook de voetafdruk van de toeleveringsketen meegenomen.
