Circulair
Een circulaire voedselketen is een voedselsysteem waarin geen afval meer bestaat en grondstoffen, bestanddelen en producten optimaal worden gebruikt. Circulair werken zit in het DNA van de leden van de VVS. De bedrijven zijn erop gericht om voor de grondstoffen en de producten daarvan altijd een zo optimaal mogelijke toepassing te vinden. Daarnaast zoeken ze naar toepassingen met de hoogste waarde voor de economie met de minste schade voor het milieu. Met deze manier van werken leveren ze een bijdrage aan het terugdringen van voedselverspilling.
Voedselvoorziening
De uitdaging voor de toekomst is immers om in 2050 de 10 miljard bewoners van de planeet aarde van voedsel te kunnen voorzien. Dat betekent dat we zorgvuldig moeten omgaan met onze voedselbronnen. Dit is de basis van de circulaire gedachte. De EU beschrijft in haar van ‘boer tot bord’-strategie hoe in de toekomst de Europese landbouw er uit zou kunnen zien. Circulariteit is daarbij het hoofdthema.
Voor de voedselvoorziening van deze 10 miljard bewoners zijn eetbare eiwitten en vetten de basis. Deze kunnen van dierlijke en plantaardige oorsprong zijn. Het circulaire model is de basis voor een optimale benutting van de beschikbare bronnen. In dit onderzoek van Wageningen University & Research dat is opgesteld in opdracht van de Tweede Kamer wordt duidelijk wat de voordelen van het circulaire model zijn ten opzichte van het lineaire model. Daaruit blijkt ook dat de dierlijke eiwitten een belangrijk onderdeel zijn van de circulaire landbouw.
Circulair
Onderstaande illustratie maakt duidelijk hoe een circulair systeem werkt. Het begint in deze afbeelding bij de varkensboer. De varkens produceren vlees. Naast vlees zijn er de bijproducten, waarvan een deel voor levensmiddelen zal worden gebruikt. Daarnaast kunnen van bijproducten ingrediënten voor diervoeding worden gemaakt.
(klik op de afbeelding voor een vergroting)
Dit gebeurt door de dierlijke bijproducten te verwerken in een daarvoor bestemde en geregistreerde fabriek, waarna het verwerkte dierlijke eiwit kan worden gebruikt in een geregistreerde mengvoederfabriek. Ook is het mogelijk dat het verwerkte dierlijke eiwit direct naar een geregistreerde zelfmengende agrarisch ondernemer wordt gebracht.
Wanneer deze eiwitten bijvoorbeeld worden verwerkt tot kippenvoer, ontvangt de betreffende kip een nutritioneel gebalanceerde samengestelde voeding, waardoor het dier zich kan ontwikkelen tot een gezonde volwassen kip. De kip kan vervolgens worden geslacht of gezonde eieren leveren. Op deze manier dragen de VVS-leden bij aan een circulaire voedselketen en een circulaire economie.
Past verwerkt dierlijk eiwit in een circulaire economie?
Het is heel circulair om de bijproducten die ontstaan bij het eten van vlees te gebruiken in de productie van vlees en eieren. Deze bevatten immers waardevolle eiwitten met een hoog gehalte aan essentiële nutriënten. Denk daarbij aan goed verteerbare essentiële aminozuren en goed benutbaar fosfor. In tegenstelling tot plantaardig materiaal, bevatten dierlijke eiwitten geen anti-nutritionele factoren, waardoor de verteerbaarheid en de benutbaarheid van de nutriënten in de dierlijke producten hoog blijft.