Dierlijk vet
Alle vet en olie van dierlijke herkomst. Daaronder vallen bijvoorbeeld boter, visolie, varkensvet, rundvet en pluimveevet.
De bedrijven die zijn aangesloten bij de VVS produceren varkensvet, rundvet, pluimveevet en gemengde dierlijke vetten. In deze laatste categorie kunnen de vetten van meerdere diersoorten verwerkt zijn. De vetten zijn altijd gemaakt uit de bijproducten van gezonde geslachte dieren.
In dierlijke vetten komt het vetzuur stearinezuur voor. Stearinezuur is een vettige vaste stof. Het kan zowel een plantaardige als dierlijke oorsprong hebben, maar stearinezuur vind je met name in dierlijke vetten terug. Belangrijk voor een kaars is dat hij bij kamertemperatuur stevig is en pas gaat smelten als hij wordt verwarmd door de vlam. Deze eigenschappen heeft het vetzuur stearinezuur. Kaarsen gemaakt van stearinezuur zijn steviger dan kaarsen gemaakt van paraffine en hebben een langere brandduur.
Van stearinezuur kan ook zeep worden gemaakt. Deze traditionele manier van zeep maken wordt bijvoorbeeld nog toegepast bij de bekende groene zeep. Stearinezuur kan zowel een plantaardige als dierlijke oorsprong hebben, maar vind je van nature met name in dierlijke vetten terug.
Dierlijk vet heeft een hoog smeltpunt. Die eigenschap maakt het zeer geschikt voor het gebruik in allerlei verzorgingsproducten. In deze persoonlijke verzorgingsproducten zoals shampoo, handcrème, make-up en zeep, zorgen de toegevoegde deeltjes vet voor het reinigen, schuimen, bevochtigen of wassen. Welk vet is gebruikt, lees je op het etiket. Bijvoorbeeld ‘sodium tallow’ is verzeept rundvet. Lanoline valt ook onder dierlijk vet. Dit vet wordt gewonnen uit schapenwol.
In schoonmaakmiddelen worden vetderivaten (afgeleide producten van gesmolten vet) toegevoegd om het reinigen van harde oppervlakken mogelijk te maken. Daar zijn de meer verzadigde vetzuren die in dierlijke vetten voorkomen zeer geschikt voor. Ook in luchtverfrisser, plastic, verf, anti-vriesmiddelen, lijm en inkt zijn bestanddelen van dierlijk vet terug te vinden.
Dankzij de hoge energiedichtheid worden dierlijke vetten gebruikt voor energieopwekking. De aanwezige energie wordt omgezet in warmte en elektriciteit. Bovendien worden dierlijke vetten gebruikt voor de productie van biodiesel.
Dierlijke vetten van gezonde geslachte dieren worden inderdaad gebruikt in voedingsmiddelen. Zo worden Belgische frieten vaak gebakken in rundvet. Ook in soepen en sauzen worden dierlijke vetten gebruikt vanwege hun eigen unieke smaak, die door veel koks en consumenten wordt gewaardeerd. In de Aziatische keuken wordt varkensvet veel gebruikt in bakkerijen vanwege de specifieke bijdrage aan de structuur, luchtigheid en houdbaarheid van de producten.
Ongeacht de vraag van welk dier een vet afkomstig is, mag een dierlijk vet worden gebruikt in diervoeders voor alle (landbouw- en huis-)dieren.
Ongeacht de vraag van welk dier een vet afkomstig is, mag een dierlijk vet worden gebruikt in diervoeders voor alle (landbouw- en huis-)dieren.
Ongeacht de vraag van welk dier een vet afkomstig is, mag een dierlijk vet worden gebruikt in diervoeders voor alle (landbouw- en huis-)dieren.